Brněnské Bienále – Stefan Sagmeister

Výstava Stefana Sagmeistera v Pražákově paláci na Husové je podle mého názoru bezvýhradným vrcholem letošního Bienále.

Stefan není v Brně žádný nováček. Před osmi lety přehlídku vyhrál a v roce 2004 se představil jako správný laureát velkou výstavou. Letos ho tu máme zase.

Stefan Sagmeister: Co jsem se zatím v životě naučil

Když vstoupíte do prostor výstavy, je jasné, že se díváte na práci tvůrčí osobnosti, která nepochybně přesahuje běžný formát průměrného grafika – vizitkáře. Výstava má jasně řečené hlavní nosné téma, a instalace hlavu a patu. Komentáře jsou neakademické a nesmírně svěží.

Na panelech předvádí názorně vše, co „se zatím v životě naučil“. Hořké životní pravdy za normálních okolností působí jako klišé. Stefan je halí do zábavných a nápaditých obalů a svou smršť nápadů nedrží v šeru žádného depresivního atelieru. Naopak – prodává je do tisku a svůj tvůrčí gejzír ukazuje celému světu.

Z jeho tvorby je jasné, že velkou roli v jeho tvorbě hraje vlastní prožitek. A že vše co tvrdí také na vlastí kůži prožil. S každým výkřikem se tak dostáváme hlouběji do nitra Sagmeisterova osobního deníku. Jak to ten chlap jenom dělá?

Informace, že v ulicích Brna byly k vidění jeho plakáty, se ke mně přitoulala pozdě. K mé lítosti mi tedy jakákoli fotka chybí v archivu. Nevadí, brousím si zuby na jeho knihu, kterou pro velký zájem vydal již podruhé.

Talentovaný Rakušák má již od roku 1993 své grafické a designérské studio Sagmeister Inc. v New Yorku. Doporučuji shlédnout jeho blbovzdorný web, proklikejte se přes fotku bookletu k CD Rolling Stones až k otázkám a odpovědím pro studenty! Líbí se mi jeho větší projekty – využívání hal i nejrůznějších podkladových materiálů včetně vlastního těla. Umělé materiály i šokující a vtipné realizace. Tvoří v krásné a názorné zkratce, jak to umí jen grafici.

A to je z Bienále 2008 všechno. Doporučuji prozkoumat všechny budovy, pokud máte málo času, nesmíte minout Sagmaisterovy životní pravdy. A SOUTĚŽNÍ ŽIDLIČKY!

Omlouváme se, ale komentáře jsou uzavřeny.