Bienále grafického designu 2008 – díl první

Brno letos již potřiadvacáte hostí mezinárodní přehlídku nových trendů v grafickém designu. Jestli chcete být in a cool, nebo jen plánujete nový web a reklamní tiskoviny školy či firmy, určitě se leťte podívat o co momentálně v grafice běží.

Já osobně jsem využila volného vstupu v době, kdy republika ctila památku Jana Husa a vstup byl zdarma. To už jste propásli, takže vám nezbývá než zaplatit v každé ze tří pokladen 80 korun nebo využít jednorázové vstupné do všech prostor za 160 káčé.

Výstava je rozdělena do tří budov Moravské galerie, dnes otevřeme dveře Místodržitelského paláce na Moravském náměstí.

Práce ze…Slovinska

Malá výstava užité grafiky progresivních tvůrců ze Slovinska. Jednoduché a funkční reklamní předměty na několika panelech a pár aktuálních knižních a magazínových publikací však nemůže uspokojit moji touhu poznat nové a zásadní trendy, které ve Slovinsku právě teď frčí. V programu čtu, že se jedná o úspěšné práce tvůrců z minulých ročníků. Věřím tomu. Jestli mělo několik vystavených exponátů vzbudit moji zvědavost o slovinský design, splnilo to účel. Jestli mělo ukázat pokrokové trendy, spokojená nejsem. Uvítali bychom jistě hlubší sondu do nitra počítačů slovinských tvůrců. I když! V porotě letos zasedla i Petra Černe Oven, která jasně ukázala svou představu o moderní učebnici pro kategorii školou povinných dětí. Veselé, funkční a vyladěné kousky, po kterých by jistě rád sáhl můj prvňáček synek. Bravo!

Slovak rep.

Práce studentů a absolventů atelieru vizuální komunikace VŠVU v Bratislavě. Silně nacionálně laděná dílka mladých slovenských tvůrců mne ujistila, že na Slovensku je národní identita velice aktuální a vděčné téma. Přemýšlím, jak by reagovali mladí čeští posluchači uměleckých škol na zadání: Česko a jeho tvář ve světě. Slováci se úkolu zhostili s ironií i vtipem. Z celé výstavy si odnáším pocit, že mladé Slovensko „chce světu něco říct“. Ale co? Možná je odpověď na tuto otázku již na prvním výstavním panelu: Slovensku designu netreba. Nebo je to možná všechno úplně jinak.

Osobnosti českého grafického designu: Jiří Rathouský

Legenda českého designu v ambitu u záchodu. Tak vypadal výstavní prostor pro tvorbu Jiřího Rathouského. Několik knižních obálek ze šedesátých a sedmdesátých let, zlaté éry typografie. Jedna stěna s hudebními plakáty, které ani Rathouský nevytvořil. Buďto jsem tuto část výstavy nepochopila, minula nebo nevím. Ale těším se, že jeho dílo uvidím třeba na výstavě Bruselský sen EXPO 58, která se instaluje v říjnu v Brně.

45 minut, odcházím

Mám pocit, že návštěvou Místodržitelského paláce si odbývám povinnou část bienále. Vzdali jsme hold velkému tvůrci, podívali se trochu „dál“ a nezapomněli na sousedy. Jako rozehřátí dobrý.

2 Comment(s)

  1. Hmmm.Tak z tvé reportáže to na mě působí nemastně,neslaně.Myslím,že Místodržitelský palác si nechám klidně ujít.Ještě že tě máme,a ty jako prvolezec vychytáš slabiny a popíšeš nám pak až ty laskominy.Těším se na 2.díl.HiHiHihi.

    Petra | 10. 7. 2008 | Odpovědět

  2. Když se mnou je to těžký, já jsem trochu zlobivej kašpárek a hned tak něco mě nenadchne. Doporučuji absolvovat Bienále sakum prdum celé, je na tom krásně vidět celková koncepce.
    A navíc! Každý text o díle či výstavě je natolik subjektivní, že vůbec nedoporučuji se tím řídit! :) )

    Julie | 10. 7. 2008 | Odpovědět

Omlouváme se, ale komentáře jsou uzavřeny.